Meer weten? informatie@fondsen.org

Nieuwe ebola-uitbraak in Congo

Nieuwe ebola-uitbraak in Congo

Laatste update: 10 oktober 2018

De Democratische Republiek Congo heeft sinds begin augustus te maken met nieuwe besmettingen van het ebola-virus. Het nieuws komt een week nadat de laatste ebola-uitbraak in het land voorbij werd verklaard. Hulpverleners vrezen dat de hulpverlening bij deze nieuwe uitbraak heel complex gaat worden.

De nieuwe besmettingen zijn ontdekt in de provincie Noord-Kivu. In dit dichtbevolkte gebied zijn veel spanningen en conflicten. Dat maakt het erg moeilijk om de juiste hulp op de juiste plek te brengen.

Het virus is ondertussen al verspreid naar de naastgelegen Congolese provincie Ituri. Ook ligt het gebied dicht bij de grens met Oeganda. Daardoor is er risico op internationale verspreiding van de ziekte.

Vorige uitbraak net voorbij

Het nieuws van de nieuwe uitbraak komt voor veel mensen in Congo hard aan. Op 24 juli verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de vorige Ebola-uitbraak in Congo voorbij.

Bij die vorige uitbraak, in de provincie Equateur, raakten 38 mensen besmet met het virus. 17 van hen overleefden het niet. Het Rode Kruis zette bijna 400 hulpverleners in om de uitbraak een halt toe te roepen. Zij gaven voorlichting, desinfecteerden besmette plekken en hielpen bij veilige begrafenissen.

Hulpverleners Rode Kruis naar Noord-Kivu

Hulpverleners van het Rode Kruis zijn inmiddels aan de slag in het gebied. Onder hen zijn water- en sanitatie-experts en mensen die gespecialiseerd zijn in veilige en waardige begrafenissen. Ook gaan 100 vrijwilligers van deur tot deur om voorlichting te geven.

Het ebolavirus is erg besmettelijk nadat een patiënt is overleden. Daarom is het belangrijk om overleden patiënten veilig te begraven. Dit moet wel gebeuren op een manier die aansluit bij het geloof en de gebruiken van de lokale bevolking. Hulpverleners moeten vertrouwd worden zodat familieleden de patiënt niet op eigen houtje begraven.

Sommige hulpverleners zijn rechtstreeks ingevlogen vanuit de provincie Equateur, waar ze betrokken waren bij de bestrijding van de laatste ebola-uitbraak. Ze werken samen met lokale Rode Kruis-vrijwilligers.

Wat is ebola?

Ebola is een ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat bloedingen in je lichaam veroorzaakt. De symptomen lijken op die van een heel heftige griep: koorts, diarree, overgeven.

Als je besmet bent, treden de symptomen binnen 2 tot 21 dagen op. Mensen kunnen, als zij eenmaal ziek zijn, anderen besmetten via direct contact met lichaamssappen als bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet.

Hoe eerder een ebola-patiënt de juiste zorg krijgt en in de gaten wordt gehouden door gezondheidsprofessionals, hoe groter de overlevingskans is. Belangrijk is dat contact met de lichaamssappen van de patiënt wordt vermeden om verdere besmettingen te voorkomen.

Bij de laatste ebola-uitbraak in Congo werd een experimenteel beschermend vaccin gebruikt om de uitbraak te stoppen. Duizenden gezondheidsmedewerkers en andere mensen die contact hadden gehad met een ebolapatiënt kregen het vaccin toegediend.

Helaas is ebola niet het enige probleem waar Congo mee te maken heeft. In het land speelt zich een van de meest complexe crises ter wereld af.

 

 

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633